Lupailin tuossa
aiemmin selostaa hieman t-paidan painatuksen eri vaiheista. Siispä:
1. Kaikki lähtee
kuvion suunnittelusta. Tein paitaan tulevan printin mallin aluksi Photoshopilla, käyttämällä avuksi kahta erillistä kuvaa. Painotekniikan rajoitteista johtuen kuvio ei voi olla liian monimutkainen, yksinkertaisella pääsee muutenkin parhaaseen tulokseen. Kuvion pitää olla sellainen, jonka voi leikata esimerkiksi pahvista eli kaikki painettavat alueet eivät saa muodostaa liian suuria yhtenäisiä pintoja. Myöskään, kaikkien painamatta jäävien alueiden tulee olla kiinni reunoissa. Tein omani näitä perusperiaatteita noudattaen, lukuunottamatta hahmon sieraimia, joissa jouduin käyttämään irto-osaa.
2. Oli painoväri mikä tahansa, mallin voi tulostaa paperilla mustavalkoisena. Seuraavan vaiheen voi tehdä kahdella tavalla: Joko leikkaa ensin paperilla olevan kuvion värjättävät pinnat ja sitten jäljentää tämän kuvio levylle, joka on siis lopullinen stencil. Tai sitten liimaa/teippaa paperin levylle ja leikkaa suoraan sille kuvion. Stencil-levynä voi käyttää monia materiaaleja, mutta sen tulisi olla tarpeeksi paksua, jottei hieman kostuessa 'käpristy'. Tarpeeksi ohutta, että monimutkaisenkin kuvion pystyy leikkaamaan. Lisäksi pinnan tulisi olla vettähylkivä, jottei väri vuoda läpi stencilistä. Paras vaihtoehto on ohut, taipuisa muovilevy. Näitä levyja voi ostaa mm. A4- ja A3-kokoisina. Itse käytin
muropaketin pahvia, joka täyttää monen edellä mainitsemista ehdoista. Etupuoli muropaketin pahvista on pinnoitettu vettähylkiväksi, mutta takapuolelle voi laittaa vaikka kirjojen päällystämiseen tarkoitettua tarramuovia. Maitopurkin pahvi soveltuu pienemmille stencileille.
3.
Stencil asetetaan haluttuun kohtaan paidan päälle ja teipataan kiinni reunoista. Käytin värjäämiseen kahta eri kokoista
sientä ja pensseliä. Sienet soveltuvat suurille väripinnoille tasaisen jäljen saavuttamiseksi ja pensselit reunoja varten. Kun tekstiiliväri
painetaan paitaan, värin tulisi tulisi todella mennä kankaaseen eikä jäädä kevyesti pinnalle. Painamisen jälkeen annetaan värin kuivua vuorokausi, jonka jälkeen lisätään toinen tai kolmas kerros. Yksi värjäyskerta ei todennäköisesti riitä. Kiireessä voi käyttää hiustenkuivaajaa värjäysten välillä, mutten suosittele tätä, koska väri saattaa halkeilla. Hitaasti hyvä tulee.
4. Kuivumisen jälkeen
stencil poistetaan varovasti. Paita silitetään nurjalta puolelta ja kuvion kohdalta noin. 5 minuutin ajan, riippuen hieman käytetystä tekstiiliväristä.
Voilà, paitasi on valmis! Painatuksen pitäisi kestää useita pesukertoja.
T-paidan painaminen oli hauskaa, eikä lainkaan niin vaikeaa kuin luulisi. Kokeilkaa. Opin kuitenkin muutamia asioita seuraavaa kertaa varten. Miten jotkin asiat tulisi tehdä ja mitä välttää. Seuraavaksi kaksivärinen painatus.