<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d13787575\x26blogName\x3dTervatehdas\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://tervatehdas.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dfi_FI\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tervatehdas.blogspot.com/\x26vt\x3d-2623228560985097060', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


Tuo vihreä juoma

Wiredistä löytyy hyvä kolmisivuinen juttu absintista, tuosta mystisestä "vihreästä keijusta", josta 1800-1900-luvun vaihteen pariisilaiset taiteilijat ammensivat inspiraatiota.

Absintin kohutuin ainesosa on koiruoho, jonka vaikuttava aine on puolestaan alfa-thujoiini-niminen yhdiste. Wired ei mene jutussaan kovin tieteelliseksi, siksi päätinkin ottaa selvää siitä, mitkä ovat alfa-thujoiinin vaikutusmenetelmät. Thujoiinin tiedetään aiheuttavan muun muassa epilepsiaa.

Absintissa oleva myrkky, alfa-thujoiini, "blokkaa" GABA:a (gamma-aminovoihappo) aivojen reseptoreilta. Ilman GABA:a, joka on aivojen hermoimpulssien luontainen inhibiittori, neuronien toiminnasta tulee liian vilkasta ja kontrolloimatonta. Siispä ei ole ihme, jos absintin ja esimerkiksi kannabiksen vaikutuksia pidetään samanlaisina. Ensimmäinen siis estää inhibitorisia hermovälittäjäaineita ja jälkimmäinen aktivoi eksitatorisia neurotransmittereitä.

Artikkelissa mainitaan, että oikeaa koiruohollista absinttia saa enää harvoista paikoista. Itsekin olen juonut vain sitä hauskasti kuvailtua "suuveden ja vodkan" sekoitusta.
| Seuraava »
| Seuraava »
| Seuraava »
| Seuraava »
| Seuraava »
| Seuraava »
| Seuraava »
| Seuraava »
| Seuraava »

31 lokakuuta, 2005 13:05

Bloggasin taannoin absintista : http://www.kasablogi.com/arkisto/004235.html
Aika paljon absinttitietämystä yhdessä paikassa: http://www.wormwoodsociety.org/index.html    



01 marraskuuta, 2005 18:38

Kyllä absintti on miesten juoma. Jo pelkästään sen hienoakin hienomman värin takia...    



01 marraskuuta, 2005 18:45

Jeps, pitää päästä maistamaan aitoa tavaraa ja nauttimaan sen psykotrooppisista vaikutuksista.

Olen ensi vuoden alkupuolella menossa Puolaan; saisikohan sieltä oikeaa absinttia?    



» Lähetä kommentti